Bodzabogyó szörp
Bodzavirág szörpöt már nagyon rég óta minden évben készítek, de bogyóból még semmit nem ettem vagy ittam. Kíváncsi voltam, hogy milyen íze lehet. Így gondoltam kipróbálom a szörpöt és a lekvárt is. No meg textilt, fonalat is akartam festeni. A terv majdnem terv maradt...
Ugyanis bodzát szedni nem egyszerű dolog:
Nem igen találtam bogyót, pedig festésnek még az útszéli bodza is jó lett volna.
Már minden bokrot leszüreteltek. Volt olyan környék ahol még a jövő évi termést is leszedték: jól letördelték az ágakat.
Elég sok utánjárással tudtam 1 vödör bodzát szedni. Ennek is csak töredéke, ami jó helyről való.
Így 30 dkg jutott befőzésre, abból pedig szörpöt készítettem.
A neten talált receptek többsége főzte a szörpöt mindenféle fűszerrel. Én inkább nyersen szerettem volna készíteni. Találtam ilyen recepteket is. De az egyik szerint nyersen a bodzabogyó hashajtó hatású. Nos ilyen hatásnak se magamat, se a családot nem akartam kitenni.
A sok összeolvasás után így gondoltam ki a szörpöt:
Bodzabogyó szörp
- A bogyókat egy villa segítségével leszemeztem és óvatosan megmostam.
Egy nagyobb üvegbe raktam és kézzel összezúztam. A 30 dkg-ra 3 dl vizet öntöttem. Egy pici borkősavat, na.benzoátot kevertem bele és lefedtem, 2 napra napos helyre állítottam.
- Vászonzacskóba szűrtem és lecsepegtettem.
- Felforraltam, csak épp hogy - végül is nem lett belőle hashajtó :) -
Megmértem, hogy hány dl. Bő 4 dl volt.
- Belekevertem a cukrot. Kb. 35-40 dkg-t. Először kevesebbet raktam, de nem volt jó. Majd üvegbe öntöttem. Most a hűtőben van.
Amikor megkóstoltam túlságosan nem ízlett. Gondoltam, hogy lehet mégis kellenének bele a fűszerek: szegfűszeg, szegfűbors, fahéj...de ezek már kimaradtak.
Viszont mentám van. Egy-két összedörzsőlt levelet raktam a poharamba. Így már ízlett.
Ha a pohárba citromot csavartam úgy is jó volt.
Szóval ha jövőre készítek, akkor citromot is rakok bele, talán fahéjat is.
A lekvár kipróbálása marad a jövő nyárra akár mentával vagy almával, szilvával...
A visszamaradt bodzát felengedtem vízzel és egy kicsit forraltam, majd állni hagytam. Másnap leszűrtem, pici timsót raktam bele és kipróbáltam festésre.
.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés