2013. március 10., vasárnap

Nyuszis keksz - Húsvétra



     Ezt a sütit még akkor gondoltam ki , amikor a gyerekek kicsik voltak. Az alapja egy régi, Váncza sütis könyvből való recept. Mai napig húsvéti kedvenc.

 Annak idején kisebbik gyermekem tejmentes étrenden volt, ezt a sütit ő is megehette. A vaj helyett Liga margarint használtam..



Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 mokkáskanál sütőpor
25 dkg vaj - én margarint használok
2 tojássárga + 1 egész tojás
1 cs. van.cukor
25 dkg porcukor

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk. Különböző nyuszis formákra kiszaggatjuk - vagy bármi másra- . 180 fokos sütőben világosra kisütjük.


Ebből az adagból jó sok lesz. Fémdobozban sokáig eláll - elállna ha el nem fogyna...




2013. március 5., kedd

Zselés-kókuszos süti



       Ezt a sütit már nagyon rég nem sütöttem meg. Pedig nagyon-nagyon szeretjük. Oka az, hogy gőzön kell felverni tojásfehérjét és ez nekem a nem szeretem feladat kategóriába tartozik.
De egy ideje már belopta magát a gondolataimba és kínálgatta magát. Így neki álltam, elkészítettem és hipp-hopp elfogyott.

Hozzávalók:

Tészta:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 tojássárga
1 Ráma
2 mokkáskanál sütőpor
1 van.cukor
1 citrom reszelt héja - én kihagytam a citromok vegyszeres kezelése miatt, bio citromom nem volt.

Hab:
7 tojásfehérje
50 dkg porcukor - én kb. 45 dkg-t tettem
30 dkg kókusz

Dísz:
1 cs. zselés cukorka






1. Összevágtam apróra a zselés cukorkát.

2. A hozzávalókból tésztát gyúrtam és kitettem hidegre.

3. Tojásfehérjékből  gőz felett habot vertem. Közben hozzáadtam a cukrot. Legvégül pedig apránként a kókuszt.

4. Kisodortam a tésztát és 4 cm-s pogácsaszaggatóval kiszaggattam.

5. Minden korongra bőven tettem kókuszos habot. Zselés darabkákkal díszítettem.






6. 150 fokos sütőben megsütöttem.




2013. március 2., szombat

Leveles sajtos rúd

Ez kb. a fele mennyiség






Ezt a sajtos rudat gulyás vagy bableves mellé szoktam sütni. Általában kb. 30 cm hosszúra vágom, de most valamivel rövidebbre szabtam. Így is gyorsan elfogyott :)

Sajtos rúd


Hozzávalók:

60 dkg fliszt
2 dkg élesztő kevés tejben
2 dl tejföl
1 tojás+1 tojássárga

tej
------
15 dkg reszelt sajt
25 dkg margarin
------
sajt


A hozzávalókat összegyúrtam. Annyi tejet tettem hozzá, hogy jól gyúrható de ne kemény tészta legyen.
Hagytam pihenni a tésztát amíg a margarint kikevertem a sajttal.
Kinyújtottam és rákentem sajtos krém felét.



Összehajtottam és kb. 20 percet pihentettem, majd újra megkentem, hajtottam, pihentettem.


Végül kisodortam, tojásfehérjével megkentem, sajttal megszórtam. 4 cm széles csíkokra, rudakra vágtam.
180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.




Ha lágyra sikerül a tészta, akkor sütéskor elborul. Eleinte előfordult, hogy inkább leveles lepény lett, mint rúd.